V tednu pred mednarodnim praznikom dneva žena je Humanitarno društvo Soroptimist International Klub Maribor 3.3.2015 v Glaserjevi dvorani Univerzitetne knjižnice Maribor organiziralo predavanje o pomenu ekološke in naravne kozmetike za zdravje.

Danica Štefok s Katedre za kemijo in agrokemijo Fakultete za kmetijstvo in biosistemske vede, ter ustanoviteljica certificirane kozmetike EkoDana, je spregovorila o nevarnih kemikalijah v kozmetiki in dejstvih o tem, kaj vse nanašamo na kožo, ki je naš največji organ in že po nekaj trenutkih vsrka večino snovi, ki smo jih nanjo nanesli. Številne kemikalije, ki jih najdemo v negovalnih izdelkih, dekorativni kozmetiki in nenazadnje tudi v zobnih pastah, so stranski proizvod naftne industrije in ker so poceni, so tudi glavna sestavina konvencionalnih kozmetičnih izdelkov (npr. parafinska in mineralna olja,...), cena je odločilna tudi za uporabo sintetičnih dišav in da kozmetika zdrži več let pri sobni temperaturi v prodajalnah, je dodano veliko kemikalij za konzerviranje in daljšo obstojnost, za lepšo barvo in za kreme so dodana celo belila. Škodljivost težkih kovin (prisotne so v preko 60% šmink na prodajnih policah), parabenov, etoksiliranih sestavin, sintetičnih topil je že davno dokazana (zlasti povezanost z rakastimi obolenji).

Za razliko od takšnih izdelkov pa slovenski standard za "ekološko kozmetiko" zahteva, da je najmanj 95% sestavin kmetijskega porekla tudi ekološko pridelanih s certifikatom. In takšne izdelke je v okviru svoje nove dejavnosti začela proizvajati tudi Danica Štefok, saj je tudi sama imela številne težave s kožo in ko se je kot kemičarka zavedla  kaj vse si nanjo nanaša, se je tudi sama zamislila. Njeni negovalni izdelki so doslej izboljšali stanje s kožo že pri večih uporabnikih. Nenazadnje pa je krasen občutek, ko vemo, da se negujemo z ekološkimi in naravnimi izdelki, ki bi jih lahko nenazadnje tudi zaužili, ki niso testirani na živalih in so izdelani izključno iz rastlinskih sestavin.

Ob koncu je stekla živahna razprava, kasneje pa še testiranje nekaterih izdelkov, ki so navdušili. Prepričana sem, da bodo odslej vse udeleženke predavanja natančneje prebirale drobni tisk na embalaži kozmetike in da ne bodo več zelo pogosto posegale po izdelkih na podlagi naftnih derivatov temveč raje po certificiranih naravnih in ekoloških ter bodo pozorne tudi na zavajajoče oglaševanje zlasti velikih kozmetičnih koncernov, ki izkoriščajo naivnost in neznanje potrošnikov.

Zapisala: prof. dr. Martina BavecPRODAJNA MESTA

Ekološka trgovina mir
Mir, veganska trgovina
Gosposka ulica
2000 Maribor

Bioprodajalna Norma
Žolgarjeva 18
2000 Maribor
www.norma.si

Bio prodajalna Norma Ljubljana
Gosposvetska cesta 6
1000 Ljubljana
www.norma.si

PRODAJALNA ŽIČKA KARTUZIJA v Žičah
051 322 431